Forny lampene dine på noen få minutter


Har du noen gamle og litt utdatert lamper hjemme? Eller har favorittlampen som du arvet fra bestemor fått en skade på skjermen eller ledningen? Heldigvis finnes det hjelp, og det er både økonomisk fornuftig og fint mot kloden å gjenbruke og reparere istedenfor å kaste og kjøpe nytt. Med noen nye lyspærer og en ny lampeskjerm ligg er alt til rette for en ny stil. Med en ny ledning kan du også bytte en utrygg og slitt gammel ledning på få minutter.

Skift ut lampeskjermen med en tilsvarende eller helt ny

Svært mange takpendler, gulvlamper, bordlamper og vegglamper er konstruert med en armatur kombinert med lampeskjerm som kan skiftes ut. Det er dessuten mulig å kjøpe nye lampeføtter og armaturer uten lampeskjerm, som kan kombineres fritt med lampeskjermer fra forskjellige leverandører.

De store nettbutikkene med lamper og lyskilder har også et stort utvalg av lampeskjermer, noe som gjør det mulig å finne akkurat den lampeskjermen du er på jakt etter. Du kan selvfølgelig finne et alternativ som er så tett som mulig opp på den eksisterende, eller så kan du velge noe helt annet. Mange lamper kan kombineres med en lampeskjerm i helt nytt design og material, noe som kan gjøre lampen helt ny.

Lyskilden har også svært mye å si

En lyspære er ikke bare en lyspære, og utskiftning av den eksisterende pæren kan ha mye å si. Moderne LED-pærer har svært lang levetid, men det er selvfølgelig mulig å skifte ut pæren før den går i stykker – den gamle pæren kan gjenbrukes et annet sted. For eksempel kan bytte fra en matt til klar pære ha mye å si, særlig hvis du benytter en lampeskjerm som skaper spennende effekter. Dessuten er det mulig å velge mellom pærer med mange forskjellige fargetemperaturer og lysstyrker, eller kanskje også velge et alternativ som kan fjernstyres.

Den klassiske «smartpluggen», som kobles mellom lampen og støpslet, var kanskje verken spesielt smart eller pen. I dag er det mye mer relevant med smarte lyspærer, der hele fjernstyringsfunksjonen er integrert i selve lyskilden. Det finnes dessuten mange slike alternativer som kobles til via vanlig trådløst nett, noe som gjør det både enkelt å rimelig å komme i gang med det smarte hjemmet.

Husk på at du kan reparere noen ting selv

Det er ikke spesielt mye du kan gjøre selv med det elektriske anlegget, men det er faktisk tillatt å skifte lampeledninger og brytere på egen hånd. Det forutsetter selvfølgelig at du følger deg trygg på det du gjør, men det åpner uten tvil nye muligheter for å faktisk ta vare på de lampene du allerede har. En slitt eller ødelagt ledning kan være farlig, og da er det svært fornuftig å skifte den ut med en ny. Dessuten kan det være praktisk å komplettere en lampe med en ny bryter, eller kanskje en ledning som er tilpasset lampens plassering og bruk.

Med slike enkle tiltak kan du få helt «nye» lamper på noen få minutter, samtidig som du sparer både penger og miljøet.